donderdag 7 oktober 2010

Voor eeuwig vereeuwigd

Na het boek Oorlogsdieren van Bibi Dumon Tak te hebben gelezen, maakte ik enkele dierenportretjes. Zo zijn ze vereeuwigd niet alleen in een boek, maar ook op het doek. De citaten onder elk portret zijn natuurlijk ook afkomstig uit het boek.
Binnenkort te zien in Electron!

BAMSE
Hij ging met zijn scheepsmaten mee op stap en bezocht bioscopen, kroegen, winkels en wanneer hij niet meeging bewaakte hij het schip. Als de mannen 's avonds laat niet naar huis kwamen, ging hij ze halen. Hij wist precies waar hij op de bus moest stappen.

SIMON
Hij hield zo niet alleen het moreel aan boord hoog, maar na een aantal dagen ving hij, tot geluk van iedereen, weer zijn eerste rat. De grootste zorg van de bemanning was op dat moment namelijk niet meer de vijand op de oever, maar de groeiende ratten populatie aan dek.

ROB
Hij werd vanaf grote hoogte door het geopende luik van het vliegtuig naar buiten geduwd. Hij spreidde zijn poten tijdens de vrije val, en zijn oren wapperden als wilde vlaggetjes heen en weer, maar hij gaf geen kik. Ook niet toen het valscherm met een schok openklapte en zelfs niet toen hij even later landde en de parachute boven op hem viel.

WOJTEK
Zijn bijnaam was de bommendrager. Volgens de overlevering wilde hij alles doen wat zijn kameraden ook deden: roken, drinken, douchen, slapen (bij hen in bed), meerijden op de voorbank van de truck en op een dag kwam daar nog iets bij: meehelpen met het uitladen van die trucks.

RIFLEMAN KHAN
Hij keek uit over het zwarte water waaruit de mannen druipend en uitgeput tevoorschijn kwamen, en op een goed moment moet hij boven het waanzinnige lawaai van het geschut uit de stem van Muldoon hebben gehoord, want opeens sprong hij de modder weer in en zwom terug in de richting van het zinkende wrak.

Geen opmerkingen: